Op 30 september ontmoeten we je graag voor de aftrap van Heel Rotterdam Leest met een conferentie en de ondertekening van het manifest Heel Rotterdam Leest. In de hele onderwijskolom willen we voor een Rotterdams leesoffensief zorgen. Onze kinderen, leerlingen en studenten bieden wij graag een rijke leesomgeving aan. Leesplezier is hierin dé sleutel tot een betere lees- en taalvaardigheid.
Je kunt de conferentie fysiek bijwonen op de toepasselijke locatie: Bibliotheektheater Rotterdam, maar het is ook mogelijk om de bijeenkomst online te volgen (via livestream). Wij houden rekening met de RIVM-maatregelen. Na de persconferentie op 17 september hoor je snel hoe je de conferentie bij kunt wonen. Naar verwachting zal dat via livestream zijn.
Manifest Heel Rotterdam Leest
Rotterdam heeft 2021 uitgeroepen tot Jaar van de Taal. Ruim 20% van alle Rotterdammers behoort tot de groep laaggeletterden (landelijk is dit rond de 12%). Dit moet anders en kan anders. Wij grijpen het Jaar van de Taal aan om het lezen in Rotterdam nog beter op de kaart te zetten. Daarom hebben we het manifest Heel Rotterdam Leest opgesteld, waarin we helder verwoorden waarom we meer aandacht moeten besteden aan lezen en leesplezier.
Rotterdamse bestuurders van kindercentra, po, vo, mbo, hbo en wo en samenwerkingspartners als Bibliotheek Rotterdam, gemeente Rotterdam, Passionate Bulkboek, Boekhandel Donner en CED-groep ondertekenen tijdens de conferentie het manifest. Maar we willen natuurlijk ook samen met jou aan de slag met Heel Rotterdam Leest. We vragen je deze mail te verspreiden onder je collega’s.
Programma
Het programma op 30 september ziet er als volgt uit:
15.30-15.45 uur: inloop
15.45-15.55 uur: welkom Heel Rotterdam Leest door Ineke de Roo, Corry de Vries en Ellis Wertenbroek (projectgroep Heel Rotterdam Leest)
15.55-16.00 uur: welkom Bibliotheek Rotterdam namens Cora König (regiomanager en missielijnregisseur jeugd)
16.00-16.30 uur: gastspreker Erna van Koeven
Dr. Erna van Koeven is werkzaam bij de afdeling Educatie van de Hogeschool Windesheim in Zwolle, (opleiding Master Educational Needs, leerroute Expert taal/dyslexie en lerarenopleiding basisonderwijs). Daarnaast werkt ze als onderzoeker bij het lectoraat Onderwijsinnovatie en ICT en begeleidt ze scholen die kritisch naar hun onderwijs in taal en lezen willen kijken. Haar specialisme is taal- en leesonderwijs in basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Ze pleit voor een ontwikkelingsgerichte aanpak van taal waarbij lezen een belangrijke rol speelt. Ze is auteur van verschillende boeken en publiceert onder andere op de blog geletterdheidenschoolsucces.blogspot.com.
16.30-16.40 uur: intermezzo met spoken word artiesten Maame Hammond en Swendeline Ersilia
16.40-17.00 uur: inspirerende leesvoorbeelden uit de praktijk door leerlingen en studenten van: CBS Onze Wereld (po), Hugo de Groot (vo), Techniek College Rotterdam (mbo) en Zadkine (mbo)
17.00- 17.05 uur: introductie ondertekening manifest door Said Kasmi (wethouder Onderwijs, Cultuur en Toerisme Rotterdam)
17.05-17.15 uur: ondertekening manifest Rotterdamse bestuurders en samenwerkingspartners
17.15-18.00 uur: borrel
Aanmelden
Je kunt je voor deze conferentie via deze link aanmelden.
Locatie/digitaal bijwonen
De conferentie vindt plaats bij Bibliotheektheater Rotterdam. Dit theater is gehuisvest in het gebouw van de Centrale Bibliotheek Rotterdam en is gevestigd aan Hoogstraat 110 in Rotterdam. Het theater heeft een eigen ingang aan de zijkant van het gebouw en bevindt zich nabij NS- en metrostation Blaak (Tramlijn 21 of 24). In de omgeving kun je alleen betaald parkeren.
De link om deel te nemen aan de digitale bijeenkomst wordt tijdig naar alle aanmelders verzonden. Om betrokkenen bij Heel Rotterdam leest de gelegenheid te bieden het programma te bekijken en achteraf terug te zien, nemen we de bijeenkomst op.
Contact
Mocht je naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, dan kun je contact opnemen met Corry de Vries (c.devries@zadkine.nl/06-54358078) of Ellis Wertenbroek (e.j.m.wertenbroek@hr.nl/06-31768945).
Graag zien we je op 30 september. Samen met jou zorgen we ervoor dat in 2022 Heel Rotterdam Leest!
Met vriendelijke groet,
Projectgroep Heel Rotterdam Leest
Albeda (Daphne Goedhart), Bibliotheek Rotterdam (Annemieke Boxem), Hogeschool Inholland (Pearl Steger), Hout- en Meubileringscollege (Joan de Vries), Hogeschool Rotterdam (Tamar Israël), samenwerkingsverband vo-ho/Hogeschool Rotterdam (Ellis Wertenbroek), Scheepvaart en Transport college (Arja van der Spoel), Techniek College Rotterdam (Ineke de Roo), Thomas More Hogeschool (Nicolette Schaper), Zadkine (Saloua Charif, Corry de Vries)