Op 11 oktober 2018 vindt de werkconferentie "Samen werken aan een betere aansluiting vo-ho"plaats.
Tijdens de werkconferentie van 11 oktober zijn jij en jouw collega’s meer dan welkom om opnieuw concrete stappen te zetten in het realiseren van de gezamenlijke ambities voor de verbetering van de overgang vo-hbo. Jouw inbreng is hierbij essentieel. We hopen je dan ook als deelnemer te mogen begroeten.
Uitnodiging werkconferentie ‘Samen werken aan een betere aansluiting vo-hbo’
Donderdag 11 oktober 14.00-17.00 uur
Locatie: Hogeschool Inholland, Posthumalaan 90, 3072 AG Rotterdam
Sinds een paar weken is een nieuwe lichting studenten begonnen aan een hbo-opleiding in Rotterdam. Hebben deze studenten een goede voorbereiding op de havo meegekregen? Geeft het hbo de eerste periode op een juiste manier vorm aan het onderwijs, zodat studenten goed aarden en kansrijk hun studie kunnen oppakken? Ook in het studiejaar 2018-2019 werken we samen met collega’s uit vo en hbo aan deze vraagstukken om de aansluiting havo-hbo te verbeteren.
Tijdens de werkconferentie van 11 oktober zijn jij en jouw collega’s meer dan welkom om opnieuw concrete stappen te zetten in het realiseren van de gezamenlijke ambities voor de verbetering van de overgang vo-hbo. Jouw inbreng is hierbij essentieel. We hopen je dan ook als deelnemer te mogen begroeten.
We hebben het onderstaande programma samengesteld dat zowel voor docenten, schoolleiders, teamleiders, studieloopbaancoaches als voor decanen interessant is. Er is voldoende mogelijkheid om je collega’s uit het vo en hbo te ontmoeten en je te laten inspireren.
Tijdens deze werkconferentie vindt er na het plenaire deel de workshop ‘Vo-hbo: aan de slag met taal!’ plaats vanuit de werkgroep Nederlands/communicatie. Vo-scholen gaan aan de slag met een of meerdere taalspeerpunten voor de eigen school. Docenten Nederland en teamleiders van de convenantscholen hebben hierover al voor de zomervakantie bericht ontvangen. Let op: afwijkende eindtijd!
Graag tot 11 oktober!
Programma
14.00 - 14.15 uur
Inloop met koffie en thee
14.15 – 14.25 uur
Welkom door de stuurgroep
14.25 – 15.50 uur
‘Samen werken aan een betere aansluiting vo-ho’: nieuwtjes vanuit de samenwerking en de projectgroep, vooruitblik komend jaar
15.50 - 15.00 uur
Pauze en verplaatsen naar de workshops
15.00- 16.30 (of 17.30 uur)
Workshops:
1. Vo-hbo: aan de slag met taal! (deze workshop duurt tot 17.30 uur)
2. Uitwisseling wiskundedocenten rondom verbetering aansluiting havo-hbo
3. Wat draagt de Rotterdamse Business Case bij aan de voorbereiding van havisten op het hbo?
4. Hbo-vaardigheden: samenwerken
5. Hoe realiseren we een doorlopende leerlijn LOB/SLC?
16.30 uur
Borrel
17.30 uur
Lichte maaltijd
(alleen voor deelnemers aan de sessie vo-hbo: aan de slag met taal!)
Meld je aan!
Je kunt je aanmelden via deze link
Omschrijving workshops
Vanaf dit schooljaar gaat fase 2 in van de werkgroep Nederlands/communicatie met de leuze Vo-hbo: aan de slag met taal!. Vo-scholen formuleren een of meerdere taalspeerpunten voor hun eigen school. Samen met collega’s van andere vo-scholen en in verbinding met het hbo gaan ze aan de slag om aan het eind van schooljaar 2018-2019 een concreet taalproduct op te leveren. De speerpunten worden binnen de volgende vijf taalpijlers gekozen: Taalbeleid, Doorlopende leerlijn taalvaardigheid, PWS-doorlopende leerlijn onderzoeksvaardigheden, Inclusief en taalontwikkelend lesgeven en Informatie- en docentenuitwisseling.
Voor de zomervakantie zijn alle contactpersonen Nederlands van de vo-scholen en hun teamleider over het bovenstaande benaderd door de werkgroep. Na de eerste fase: Vo-hbo: dat is andere taal! (2016-2018), waarin gekeken is naar de knelpunten in de aansluiting Nederlands/communicatie vo-hbo en waarin mooie aansluitingsdocumenten zijn gepubliceerd, is het tijd voor actie!
Tijdens de sessie, die tot 17.30 uur duurt, doen we een ‘taalslag’: we onderzoeken de taalspeerpunten en maken een aanzet voor een plan van aanpak en afspraken. We sluiten deze inspirerende middag af met een lichte maaltijd.
Verwacht wordt dat degene die zich aanmeldt voor deze workshop dit schooljaar een bijdrage kan leveren en actief meedoet. Voor nadere informatie kun je contact opnemen met Ellis Wertenbroek: e.j.m.wertenbroek@hr.nl.
Voor wie: school-/onderwijsleiders, beleidsmakers, taal(beleids)coördinatoren, beleidsadviseurs en docenten die lesgeven in het vo en hbo en allen die geïnteresseerd zijn in het formuleren van een taalbeleid dat zich richt op de aansluiting vo-hbo.
Tijdens deze workshop staat de uitwisseling met docenten wiskunde uit vo en hbo centraal. De workshop wordt als volgt ingevuld:
Voor wie: docenten wiskunde vo, docenten wiskunde en aanverwante vakken hbo
De Rotterdam Business Case is een praktische opdracht, die representatief is voor de propedeusefase in het hbo, waarin verschillende werkvormen aan de orde komen en die helpt om inzicht te krijgen in de verschillende domeinen binnen de economische sector.
Vorig schooljaar hebben 9 scholen de pilot gedraaid en de casus ingezet in het onderwijs. De eerste ervaringen waren positief. Leerlingen vinden het over het algemeen leuk en nuttig. Ook docenten en studenten zijn enthousiast over de casus. Naar aanleiding van alle bevindingen uit de pilotfase is de business case aangepast. Dit jaar gaat de definitieve versie van de Rotterdam Business Case van start!
In deze workshop krijg je meer informatie over het doel, de inhoud en opzet van de Rotterdamse Business case. Verder vertelt een docent M&O over haar ervaringen met de Business case. Uiteraard is er ook gelegenheid om vragen te stellen aan deze ervaringsdeskundige.
Tenslotte gaan we aan de slag met het beoordelen van een adviesrapport aan de hand van het beoordelingsformulier. Op deze manier krijg je inzicht in het mogelijk eindresultaat van de business case en de manier van beoordelen.
Voor wie: docenten M&O/Bedrijfseconomie en/of economie (vo) en docenten uit het economisch domein (hbo)
Op deze eerste werkconferentie van het nieuwe schooljaar willen we verder gaan met het thema samenwerking. Op 22 mei jl. hebben we hierover met elkaar een zeer inspirerende bijeenkomst gehad en die willen we graag met meer collega's voortzetten.
Hoe leren leerlingen/studenten op jouw school samenwerken? Met wie werken ze samen? Hoe leren ze daarbij van elkaar? En hoe organiseer je dat? Ron Weerheim is uitgenodigd om samen met een student hun ervaringen met samenwerking in het onderwijs delen. Ron Weerheim is coördinator van het honoursonderwijs bij Hogeschool Rotterdam. In dit type onderwijs werken studenten van heel verschillende opleidingen samen aan uitdagende opdrachten uit de praktijk. Met elkaar zullen we ervaringen uitwisselen en afspraken maken over hoe we hier verder mee aan de slag gaan.
Voor wie: schoolleiders, teamleiders en docenten van scholen die actief aan de slag zijn of willen met vaardigheidsontwikkeling
In de ambitie om een doorlopende leerlijn LOB/SLC te realiseren tussen het vo en hbo is het LOB-cv ontwikkeld. Dit instrument is nu al even in gebruik. We starten de workshop met het uitwisselen van de stand van zaken, de ervaringen over en weer en inspirerende voorbeelden. Wat gaat goed en wat kan beter?
In het tweede deel van de workshop onderzoeken we de mogelijkheden en kansen die we als professionals nog meer zien in het verbeteren en optimalisering van de leerlijn LOB/SLC vo-hbo.
Hoe geef je binnen het vo het LOB-beleid zo vorm dat het goed uitsluit bij eerste 100 dagen in het hbo? En hoe borduurt het hbo hierop verder? Wat is er nodig om dit proces optimaal te laten plaatsvinden? Wat is de rol van de verschillende collega’s binnen vo en hbo? Op welke goede voorbeelden en initiatieven kunnen we voortborduren?
Aan de hand van deze vragen voeren we een gesprek met elkaar en verkennen we wat het samenwerkingsverband inzake dit vraagstuk kan betekenen.
Voor wie: decanen en andere betrokkenen bij LOB op het vo, loopbaanbegeleiders, studieloopbaancoaches en andere belangstellenden op het hbo